“Belachelijk goed bloggen.”

De Blogacademie van Kitty Kilian leert bloggers ‘belachelijk goed bloggen’. Copywriten, eigenlijk. De voormalig journaliste voor NRC Handelsblad en Elsevier vijzelt de schrijfkwaliteiten van haar cliënten op. Ondanks haar waarschuwing dat journalisten niet altijd welkom zijn, vroeg ik Kitty naar het doel van deze academie en haar visie over de ontwikkelingen binnen de journalistiek. 

3644e99
Foto: De Blogacademie

“De techniek is leidend in de journalistiek. Altijd geweest. Als er technisch iets mogelijk is, dan verandert de journalistiek van inhoud. Nu kunnen we, technisch gezien, het nieuws online via schermpjes veel sneller consumeren. Omdat grote stukken online niet zo lekker lezen, en we het liefst makkelijk verteerbare informatie opnemen, verschijnt het nieuws in steeds kleinere brokjes. Het probleem is dat oude media deze nieuwe online stijlvormen ook hanteren. Maar ik wil geen stukjes en beetjes lezen in de NRC, of twintig columns: ik wil daar lange en gedegen stukken.

“Wat ik echt een probleem vind, is dat de online-wereld heel sterk beïnvloed wordt door de marketing. De marketeers hebben nul komma nul gevoel voor ethiek. Iedereen die blogt en iets wil verkopen, een cursus of een product, moet zich verdiepen in online marketing. Hierdoor zijn de marketing-normen nogal gaan heersen online, vind ik. Dat heel veel bloggers aan affiliate markteting doen zonder dat te vermelden, want dat hoeft wettelijk niet in Nederland, daar zegt niemand wat van. Hoe bloggers aan hun bronnen komen, is volstrekt onduidelijk. Ze plaatsen een linkje en dan zal het wel kloppen. De hoeveelheid overgeschreven teksten is enorm en de hoeveelheid eigen onderzoek is klein. Online zijn er geen manieren om te controleren of iemand iets zelf heeft bedacht en geschreven, of het juist ergens heeft gejat. Het is zo makkelijk om te jatten, online, dat veel mensen de verleiding niet kunnen weerstaan.

“Bloggers zouden eigenlijk een redactiestatuut moeten hebben, zodat je kan achterhalen wat bloggers in ieder geval bewéren te doen. Of ze bijvoorbeeld affiliate links gebruiken. Of ze hun bronnen checken. Op de Blogacademie heb ik ook een redactiestatuut opgenomen.

DeBlogacademie
Foto: De Blogacademie

“Mijn probleem is dat als iedereen alleen nog maar blogs leest, of media als nu.nl die niks anders doen dan het ANP overschrijven, dat we dan steeds meer eenheidsworst krijgen. Ook in de oude media is de verscheidenheid, ten opzichte van het tijdperk voor het internet, flink afgenomen.

“Ja, in mijn blogs vraag ik mij ook af waar het heen gaat met de digitale content. Omdat ik een journalistieke achtergrond heb. In mijn cursus hoeft dat niet altijd naar voren te komen. Wat ik doe is, ik geef schrijfles voor slimme mensen met veel motivatie die eigenlijk al vrij goed kunnen schrijven. Het blog waar ik voor sta is een blog dat heel lekker geschreven is, makkelijk leesbaar, maar aan de andere kant wel inhoud heeft. En dat met keurige bronvermelding. De dingen die ik vroeger tegen mijn studenten journalistiek zei over correcte bronvermelding, zeg ik ook tegen mijn cursisten. Maar als iemand bij mij alleen een lekkere losse schrijfstijl wilt creëren, dan hoeft dat helemaal niet ter sprake te komen. Soms komt mijn journalistieke achtergrond ter sprake, maar soms ook niet. Ik leid geen journalisten op.”

Advertenties

2 gedachtes over ““Belachelijk goed bloggen.”

  1. Pingback: “Journalisten zijn schrijvers, maar niet alle schrijvers zijn journalisten.” | Graven in de blogosfeer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s