“De kunst om het kaf van het koren te scheiden.”

Ik ging met Thijs Janssen (21) op pad tijdens de productie van een artikel voor Nachtbrakers. De jonge muziekwetenschappen-student reflecteert op zijn persoonlijke idealen en onderbouwt zijn gebruik van nieuwe media.

“Vanaf mijn tweede studiejaar ben ik een minor journalistiek gaan volgen. Mijn specialisatie was gericht op cultuur. Ik leerde dus vooral muziek en kunst in woord te beschrijven. Dat is vrij lastig want je zit snel vast aan bijvoeglijke naamwoorden als ‘mooi’ en ‘leuk’. Waar ik mijzelf vaak aan stoor zijn muziek- of filmrecensies in een krant waarbij je zonder de titel niet eens weet waar het nu precies over gaat. Het zou net zo goed een recensie over eten, of een schilderij kunnen zijn. Wat ben ik nou eigenlijk aan het lezen?

Via Nachtbrakers wil ik ervaring opdoen in het schrijven en proberen op te vallen. Ik streef ernaar om opgemerkt te worden en niet onder de categorie ‘dertien in een dozijn’ te vallen. Bij schrijven baart oefening kunst, dus het beste is om zo vroeg mogelijk bij een laagdrempelig platform te beginnen. En dat is wat ik nu doe.

Foto: Daan Keijzer
Foto: Daan Keijzer

“Iedereen die een mening heeft, beschikt tegenwoordig over de mogelijkheid om die mening kwijt te kunnen. Dat wil niet zeggen dat diegene ook per se interessant is en gelijk heeft. De methode is de doorslaggevende factor. Als jij zomaar iets op het internet zet is dat prima, jouw mening doet er ook toe. Maar ik ben eerder geneigd om iets aan te nemen van iemand die daarvoor gestudeerd heeft en weet waar hij het over heeft, dan van een in mijn ogen totaal willekeurige internetter. Het is een beetje de kunst om het kaf van het koren te scheiden.

“Het ideaal van de blogger verschilt enorm. Als ik naar mijzelf kijk merk ik enerzijds een vorm van ijdelheid, je wilt jezelf profileren en laten zien wat en waar je mee bezig bent. Stiekem is iedereen wel een beetje ijdel, alleen geeft de een dat wat moeilijker toe dan de ander. Social media als Instagram en Facebook zouden anders niet zo succesvol zijn. Anderzijds denk ik te weten wat andere mensen interessant kunnen vinden en probeer ik hen, doordat ik dingen online zet, mee te trekken in dingen die ik vet vind. Een laagdrempelig online platform is een uitstekende mogelijkheid om dat te doen.

“Omdat in dit proces geen enkele redacteur mij tegen kan houden of kan sturen geeft dit een machtig en vrij gevoel. Tegelijkertijd kun je je wel afvragen hoe bekwaam de bron is. Het klinkt elitair, iedereen is gelijkwaardig maar niet iedereen is gelijk. Daarmee bedoel ik dat sommige mensen op basis van een studie of achtergrond eenmaal beter weten waarover zij het hebben, dan anderen. Dit betekent natuurlijk niet dat mensen die over een bepaald onderwerp in mijn ogen minder weten, ook daadwerkelijk niets mogen zeggen. Integendeel. Je hoeft niet overal gestudeerd voor te hebben om talent te hebben in schrijven. Alleen zou ik zelf eerder terugvallen op degene die meer verstand van een bepaald onderwerp heeft. Om een voorbeeld te geven: vlak nadat het festival Pitch was afgelopen verscheen er via Noisey een artikel over hoe hot de artiesten waren. Als ik dat lees krijg ik heel erg het gevoel dat mijn artikel daar beter tot zijn recht zou komen, in plaats van een stuk over hoe sexy de artiesten wel niet waren. Het kan dan wel heel veel clicks en likes hebben, maar inhoudelijk vind ik het niets voorstellen. De idealen van Noisey en mij zijn in deze totaal verschillend.

“Een blog of een online platform is zo goed als de schrijvers die daar werkzaam zijn. Dat kunnen totaal willekeurige bloggers zijn, maar ook journalisten. Het lastige is dat je niet altijd weet wie er aan de andere kant van het beeldscherm zit. Doordat iedereen iets kan toevoegen aan het internet, wordt het ook steeds moeilijker om datgene wat jij graag leest te vinden. Het is je eigen verantwoordelijkheid als internetgebruiker om de kwaliteit van de poep te onderscheiden.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s