Over

_MG_0352

Blogs en vlogs zijn in korte tijd razend populair geworden. De instapdrempel om je persoonlijke merk, -mening en -kennis aan de wereld op te werpen, reikt tegenwoordig niet verder dan een werkende internetverbinding en het bezit van een videocamera. Een peloton aan jonge vloggers kluistert de Nederlandse tieners via YouTube aan het beeldscherm. Blogs blijken een uitstekend instrument voor ambitieuze mode-, kunst-, reis- en gezondheidsguru’s om naam en faam te maken. Iedereen is journalist, specialist en moralist tegelijkertijd.

Als journalistiekstudent maak ik mij zorgen om de verschuivingen binnen mijn toekomstig vakgebied, waarbij de traditionele journalist steeds meer taken uit handen moet geven. De opkomst van blogs en vlogs is zowel een oorzaak, als een gevolg van deze veranderingen. Een oorzaak omdat deze media de grens tussen wat journalistiek is, en wat niet, doet vervagen. Een gevolg omdat de journalistiek op zoek is naar alternatieven en nieuwe samenwerkingen, en wellicht juist de blog en vlog de toekomst kunnen zijn.

Ondanks mijn respect voor bloggers en vloggers die het bereiken van hun doelgroep uitstekend in de vingers hebben, en daarmee ook serieus geld verdienen, blijf ik argwanend tegenover deze media. In mijn ogen ontbeert het blog een journalistiek ideaal en -standpunt van de auteur. Commercie en zelfverheerlijking lijken belangrijker dan informatievoorziening.

Deze drijfveer in achting genomen, ga ik de komende tijd journalistiek bloggen over het blog. Ik wil deze media nader onder de loep nemen en onderzoeken of het journalistieke ideaal daadwerkelijk ontbreekt. Dat ga ik doen door het gesprek aan te gaan met bloggers, vloggers, ondernemers en journalisten.

Mijn naam is Daan Keijzer. Ik ben 21 jaar en woon in het roerige Zaandam in een huurkrotje met twee vrienden, lees graag de Volkskrant en De Correspondent, houd een gezond sceptische houding jegens reality-tv, luister graag naar muziek en ben daarbij idioot genoeg om nog cd’s te sparen, studeer journalistiek in het verre Utrecht, bekijk blogs en vlogs alleen om mij te verbazen over het waarom en ben werkzaam op de sportredactie van het Noordhollands Dagblad. Van contact, ideeën en suggesties ben ik nooit vies.

E-mail: daan_keijzer@live.nl
Facebook: https://www.facebook.com/daan.keijzer.7
https://www.facebook.com/gravenindeblogosfeer

Advertenties

Een gedachte over “Over

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s